ΤΜΗΜΑ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΜΑΣΤΟΥ

Πρόληψη-Διάγνωση

Ο καρκίνος του μαστού δυστυχώς δεν προλαμβάνεται με τη στενή έννοια του όρου. Η εύρεση του με ψηλάφηση, μαστογραφία και υπερηχογράφημα αποτελεί έγκαιρη διάγνωση, η οποία είναι σημαντική γιατί μας δίνει την δυνατότητα περισσότερων θεραπευτικών χειρισμών και σε πολλές περιπτώσεις «σώζει ζωές».

 Από τους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να τροποποιηθούν ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου είναι ο θηλασμός, η τελειόμηνη κύηση σε μικρή (<30) ηλικία, η μειωμένη λήψη αλκοόλ, η αποφυγή αύξησης βάρους κοντά στην εμμηνόπαυση καθώς και η ανίχνευση με μαστογραφία μη διηθητικού καρκίνου (in situ). Στις γυναίκες υψηλού κινδύνου υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω μείωσης με φάρμακα (π.χ. ταμοξιφαίνη, ραλοξιφαίνη, εξεμεστάνη).

 Στις διαγνωστικές μεθόδους, εκτός της κλινικής εξέτασης και της απεικόνισης (μαστογραφία, υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία μαστών), συμπεριλαμβάνονται η βιοψία με λεπτή βελόνη (FNA) και η βιοψία με τέμνουσα βελόνη (tru cut/core).

Τι ειναι ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ και ποια τα πλεονεκτήματα?

Ειναι η ακριβής διάγνωση προ του χειρουργείου και αφού ολοκληρωθεί ο απεικονιστικος έλεγχος.  Γίνεται με βιοψια δια λεπτής βελονης ( FNA)  και κυταρολογικη εξέταση, η με τέμνουσα βελονη ( core biopsy) και ιστολογική εξέταση.

Η FNA ειναι γρηγορη εξεταση, γίνεται στο ιατρείο, έχει όμως  το μειονέκτημα ότι μερικές φορές μπορεί  να μην ειναι το δείγμα επαρκές και αντιπροσωπευτικό. Η core δίνει την οριστική διάγνωση, μπορεί να γίνουν στο δείγμα ανοσοιστοχημικες χρωσεις και προγνωστικοι παράγοντες. Το δείγμα χρειάζεται επεξεργασία οπότε το τελικό αποτέλεσμα βγαίνει σε 2-3 μέρες.

Το πλεονέκτημα της προεγχειρητικής διάγνωσης ειναι ο καλύτερος προγραμματισμός των θεραπευτικών χειρισμών. Γνωρίζοντας τον ιστολογικο τύπο και τα χαρακτηριστικά του όγκου, επιλέγουμε τον κατάλληλο τύπο χειρουργικής επέμβασης.

Μερικοι  όγκοι ανταποκρίνονται στην προεγχειρητικη χημειοθεραπεία, για την οποία χρειαζόμαστε όλα τα χαρακτηριστικά του όγκου. Αυτό ειναι απαραίτητο και στην περίπτωση που το μέγεθος του όγκου ειναι μεγάλο  και η επιθυμία της ασθενούς ειναι να αποφύγει τη μαστεκτομη. Σε γυναίκες με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό και συγκεκριμένους ιστολογικους τύπους, που χρειάζονται προεγχειρητικη θεραπεία δίνεται ο χρόνος για γονιδιακό έλεγχο που αν ειναι θετικός για ορισμένες μεταλλάξεις θα χρειαστεί αμφοτεροπλευρη μαστεκτομη.